Welkom bij het Houtkamp College
 
U ontvangt onze tweede nieuwsbrief van dit schooljaar. Hierin informeren wij u over heel verschillende onderwerpen. U vindt ze hieronder op een rij:
  • Louise Beernink trapt af
  • de kosten van de ouderbijdrage worden toegelicht
  • u ontvangt informatie over de gezonde kantine
  • we leggen uit wat het doorstroombeleid inhoudt
  • het leergebied Communicatie presenteert zich
  • de door u gestelde vragen tijdens het webinar worden beantwoord
  • we blikken terug op de eerste lesperiode die afgesloten is met een Topperweek
  • u krijgt informatie over de online open dag en een update van het uiterlijk van de school
  • we leggen uit hoe ouders toegang kunnen krijgen tot onze systemen. 
Hopelijk kunnen ook ouders van groep 8-leerlingen aan de hand van deze nieuwsbrief en het fotomateriaal zich een beeld vormen van onze school. We wensen u veel leesplezier.
Beste ouders van het Houtkamp College en andere geïnteresseerden,

De eerste lesperiode van 10 weken zit erop. Een periode waarin leerlingen ontdekten wat een middelbare school is, waarin ze kennis maakten met de manier van werken op het Houtkamp College en waarin ze ontdekten hoe het werkt in leer- en vakgebieden. Maar de afgelopen weken stonden ook in het teken van elkaar leren kennen: wie zijn je klasgenoten, hoe zijn de docenten en hoe zijn de leerlingen, bij wie kun je terecht als je even steun nodigt hebt en hoe aardig vind ik mijn coach? De relatie met elkaar vinden we belangrijk, want we weten dat relatie voor prestatie gaat. Leerlingen (maar ook docenten) die zich gezien en gekend weten, zitten beter in hun vel en kunnen van daaruit beter tot presteren komen.
 
Lees verder
 
Ouderbijdrage
 
Ouders van onze huidige leerlingen hebben inmiddels een mail ontvangen over het innen van de vrijwillige ouderbijdrage voor dit schooljaar. We hebben gemerkt dat deze mail nog wat vragen heeft opgeroepen. We noemen ze hieronder en vermelden er onze antwoorden bij. 

Hoe is de ouderbijdrage opgebouwd?
Hoe de ouderbijdrage is opgebouwd voor dit schooljaar vindt u hier.

De ouderbijdrage van het Houtkamp is hoger dan die van sommige andere scholen, hoe kan dat?
Het verschil wordt verklaard doordat in de ouderbijdrage van het Houtkamp College alle kosten zijn meegenomen, dus ook die voor excursies. Andere scholen innen de kosten voor excursies gedurende het schooljaar apart. De totaalbedragen per school verschillen uiteindelijk niet veel van elkaar.

Als er door corona excursies niet doorgaan, wordt dat dan weer verrekend door school?
Aan het einde van het schooljaar zullen we in de medezeggenschapsraad onze uitgaven vanuit de ouderbijdrage verantwoorden. Mocht het zo zijn dat er door omstandigheden activiteiten niet zijn doorgegaan, dan zullen we in overleg met de oudergeleding van de MR bepalen hoe daarmee om te gaan (bijvoorbeeld: ouderbijdrage voor leerjaar 2 verlagen).

De ouderbijdrage is toch vrijwillig?
Jazeker, dat wordt ook met nadruk benoemd in onze schoolgids en in onze mailings.

Mocht u toch nog vragen hebben over de ouderbijdrage, dan kunt u contact opnemen met Marieke Schuurman, medewerker leerlingenadministratie.
 
Gezonde schoolkantine
 
Het Houtkamp College vindt het belangrijk dat in de kantine vooral gezonde keuzes aangeboden worden. De leerlingen leren op school over gezond gedrag en in de kantine kunnen zij dit in de praktijk brengen. Zo ontmoeten theorie en praktijk elkaar. De leerlingen brengen op school een groot deel van de dag door en het is dan belangrijk dat zij op school gezond en lekker kunnen eten en drinken.

We werken op onze school volgens de richtlijnen Gezonde Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. Onze kantine gaat uit van de volgende richtlijn: voor iedere productgroep (drank, brood, zuivel) biedt de kantine minstens één gezonde keuze aan. Dit geldt voor het uitgestalde aanbod én voor het aanbod in de automaten.

Bij het uitstallen van producten hanteert de kantine drie uitgangspunten:
  1. Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan alleen gezonde keuzes.
  2. Op de opvallende plaatsen in de automaten staan de gezonde keuzes.
  3. Het aanbod bij de kassa is gezond, zoals groente en fruit.
In onze gezonde schoolkantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. Ook is er een watertappunt in onze aula.
Doorstroombeleid
 
Tijdens de afgelopen MR-vergadering van 19 november stond het ‘Doorstroombeleid’ op de agenda. Graag vertellen we iets over dit beleidsdocument.

Op het Houtkamp College kennen we een tweejarige determinatieperiode. Dat betekent dat een leerling twee jaar de tijd krijgt om te ervaren welk niveau het beste bij hem/haar past. Pas in leerjaar 3 volgen de leerlingen dan een specifiek onderwijsniveau (mavo, havo of vwo).
 
Lees verder
‘Jetzt geht’s los……let’s start……allons-y’
Verslag vanuit het leergebied Communicatie
 
Na een lange voorbereiding met ups-and-downs en een leerzame schoolstart voor zowel leerling als docent, mogen we zeer tevreden zijn met wat ons dit prille schoolbegin heeft opgeleverd. We hebben natuurlijk met z’n allen véél gecommuniceerd, maar we zijn ook echt lekker aan de slag gegaan met de vreemde talen.
 
Lees verder
 
Terugblik op webinar van 27 oktober
 
Fijn dat zoveel ouders de webinar op 27 oktober hebben gevolgd. Vanaf ruim 170 IP-adressen werd de uitzending bekeken. U ontving onder andere informatie over de functie van de MR, het leerlingenpanel, de invulling van de coachlessen en het volgen van de ontwikkeling van uw zoon/dochter via Magister.me. Als u deze ouderavond heeft gemist en de uitzending alsnog wilt bekijken, klik hier

Uw vragen
U heeft tijdens de uitzending ook vragen ingestuurd. Niet alle gestelde vragen konden worden voorgelegd aan de collega’s aan tafel. De onbeantwoorde vragen vindt u hieronder met daarbij onze reactie vermeld. 
 
Lees hier de vragen en antwoorden
 
Topperweek
 
We hebben onze eerste lesperiode afgesloten met een topperweek die in het teken stond van op kamp gaan met de hele school: ‘We gaan op Houtkamp!’ Helaas konden we vanwege de corona-omstandigheden niet echt met elkaar op stap, maar het lukte toch best om te doen alsof.

We hebben veel leuke dingen met elkaar ondernomen! We zijn bezig geweest met projecten om de school wat aan te kleden. Zo is er bij het leergebied Wereld een heelal gebouwd en bij het leergebied KCM zijn er verschillende tegels gemaakt om op te hangen in de school. Ook zijn de eerste ontwikkelgesprekken gehouden met ouders, leerling en coach. De leerling leidde hierbij zelf het gesprek, heel knap!

Tot slot hebben we ook nog aan wat schoolkampachtige activiteiten gewerkt: klootschieten met een voetbal, spelletjes met de klas en een kaartje versturen naar een dierbaar persoon. Met als klap op de vuurpijl een eigen miss- of mistermondkapjesverkiezing! Kortom het was een geslaagde week!
 
Foto's Topperweek
What’s next en open dag dit schooljaar digitaal
 
Vanwege corona worden er dit schooljaar geen What’s next-bijeenkomsten gehouden. Zelfs de open dag gaat op zaterdag 30 januari online plaatsvinden. Het is heel jammer voor de huidige groep-8 leerlingen dat ze niet echt de middelbare scholen kunnen bezoeken. En voor ons is dat ook jammer: wij hadden maar wat graag onze prachtige, vernieuwde school willen tonen. Daar zijn we namelijk zo trots op.

Natuurlijk gaan we onze uiterste best doen om de huidige groep-8 leerlingen een duidelijk beeld te geven van het Houtkamp College. In de afgelopen weken hebben we verscheidene foto-en filmopnamen gemaakt die een goede indruk geven van onze school. Met foto’s van echte Houtkampleerlingen hebben we onze website geactualiseerd. En er zijn gave afleveringen van What’s Next TV gemaakt. Deze afleveringen worden eerst bekeken op de basisscholen en zullen daarna online beschikbaar komen. Ook hebben we nieuwe filmopnamen gemaakt met Janouk Kelderman, bekend van het tv-programma ‘Het Klokhuis’. Deze filmopnamen worden binnenkort op onze website geplaatst www.houtkampcollege.nl.

Onze school is nog niet helemaal af, maar alle werkzaamheden zijn aanbesteed, dus er zal de komende weken flink getimmerd worden. Omdat onze school al zo mooi aan het worden is, laten we in deze nieuwsbrief alvast wat foto’s zien. Van ieder leergebied plaatsen we één foto. Hopelijk worden jullie er ook enthousiast van! 
 
Bekijk alvast foto's van onze leergebieden
 
De verschillende systemen op het Houtkamp College
 
Van verschillende kanten kregen we vragen over de toegang tot systemen voor ouders. In dit artikel lichten we uw toegangsmogelijkheden per systeem toe.  

Zermelo
 

Zermelo is ons roosterprogramma. In dit programma zien leerlingen het meest actuele rooster. Hier worden wijzigingen ook het meest zichtbaar. Leerlingen kunnen inloggen. Ouders kunnen via het account van hun zoon/dochter in Zermelo kijken.
 
Magister 
Magister wordt op het Houtkamp gebruikt voor de administratie. Hier staan de contactgegevens van ouders en bijzonderheden per leerling vermeld. We gebruiken Magister ook voor het registreren van bijvoorbeeld absenties. Er is ook een rooster te vinden in Magister, dit is vaak minder actueel dan het rooster in Zermelo. Wij adviseren daarom het rooster in Zermelo te gebruiken. Ouders kunnen inloggen met de gegevens die zijn uitgereikt  tijdens het ophalen van de laptop.
 
Magister.me
Magister.me gebruiken we als digitale leeromgeving. Hier vinden leerlingen opdrachten, teksten en ander lesmateriaal van de verschillende leergebieden en vakken. Magister.me wordt ook gebruikt om de voortgang van leerlingen in kaart te brengen. Ouders kunnen niet inloggen in Magister.me, via het account van hun zoon/dochter kunnen ze alles volgen.
Kalender
 
7 december 2020 What's Next: aflevering Houtkamp College  
14 december 2020 Vergadering medezeggenschapsraad
21 december t/m 3 januari 2021 Kerstvakantie
30 januari 2021 Online open dag
Dit was onze nieuwsbrief. De volgende Houtkampnieuwsbrief kunt u in januari 2021 verwachten. Graag tot een volgende keer!
 
  Houtkamp College
Ruimzichtlaan 155
7001 KD Doetinchem

Stuur een e-mail
 
  Volg het
Houtkamp College:

  
U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van het Houtkamp College.
Het opgegeven e-mailadres is:

Afmelden | Gegevens wijzigen
© 2020, Houtkamp College. Alle rechten voorbehouden.