Welkom bij het Houtkamp College
 
U ontvangt onze derde nieuwsbrief van dit schooljaar. Een nieuwsbrief die voornamelijk gericht is op ouders van leerlingen in groep 8. Zij kiezen de komende maanden samen met hun zoon of dochter een nieuwe school. Dat is best een uitdaging, want vanwege de coronarichtlijnen moet het digitaal. We hopen dat deze nieuwsbrief bijdraagt aan het krijgen van een goed beeld van onze school. U ontvangt informatie over de volgende onderwerpen:
  • het kiezen van een VO-school in coronatijd
  • het programma van onze Open Dag op 30 januari
  • de Drive Thru, waar leerlingen een Houtkamptasje kunnen ophalen met spulletjes die zij nodig hebben tijdens de Open Dag
  • het werken vanuit leerdoelen
  • leerlingen aan het woord: wat zijn hun ervaringen met ons onderwijs?
We wensen u veel leesplezier.
  
Beste ouders van onze leerlingen en alle andere geïnteresseerden,

Het is een bijzonder schooljaar. In september zijn we gestart met onze nieuwe school het Houtkamp College, de ondernemende maatwerkschool voor mavo, havo en vwo aan de Ruimzichtlaan. Het is heel bijzonder om een nieuwe school te mogen starten. Met een gemotiveerd team van medewerkers en met enthousiaste, betrokken en ondernemende leerlingen, is de sfeer op het Houtkamp vanaf de start bijzonder prettig.

We zijn heel blij dat we in de maanden tussen zomervakantie en kerstvakantie de tijd hebben gehad om onze leerlingen echt te leren kennen, daar plukken we nu in de lockdown onze vruchten van. Het lukt ons goed om de zo belangrijk relatie tussen leerling en docent te behouden, ook tijdens de digitale lessen of individuele digitale gesprekken.

Ik wens jullie allemaal een gezond en gelukkig 2021 toe. Hopelijk zien we elkaar snel weer live!

Met hartelijke groet,

Louise Beernink, 
rector 





 
Een middelbare school kiezen in coronatijd
 
De huidige groep 8-leerlingen gaan de komende maanden - in coronatijd - een middelbare school uitkiezen. Dat is een uitdaging. Voor hen, maar ook voor de scholen. Om de leerlingen de mogelijkheid te bieden de VO-scholen toch zo goed mogelijk te leren kennen en met elkaar te kunnen vergelijken, hebben de scholen in de regio Doetinchem de handen ineen geslagen en gezamenlijk besloten de jaarlijkse What’s nextbijeenkomsten te vervangen door What’s Next TV.

In drie afleveringen van What’s Next TV konden leerlingen uit groep 8 onder leiding van quizmaster Buddy Vedder hun kennis testen van het VO. Ook gingen drie speurneuzen bij alle scholen langs om antwoorden te vinden op vragen die groep 8-leerlingen hun meegegeven hadden. Bijvoorbeeld: wat moet je allemaal meenemen naar het VO, hoe verloopt een pauze en wat is een mentor? De What’s Next TV-afleveringen zijn in klassenverband met de eigen leerkracht bekeken. Mocht u de schoolfilm van het  Houtkamp College nog een keer met uw zoon of dochter willen bekijken, klik dan hieronder.

Inmiddels zijn de VO-scholen volop aan de slag om ook de Open Dagen online te organiseren. De Open Dag van het Houtkamp College vindt plaats op zaterdag 30 januari. Leerlingen en hun ouders kunnen dan kiezen voor deelname aan een ochtend- of middagprogramma. We hopen u dan te ontmoeten.
 
Schoolfilm Houtkamp College
  
Online Open Dag
 
Ook in 2021 kunnen leerlingen en hun ouders een kijkje komen nemen op onze mooie, nieuwe school! Dit jaar tijdens een online Open Dag op zaterdag 30 januari. We hebben dan een liveprogramma voor leerlingen en ouders. 

Bezoek het ochtend- of middagprogramma
Leerlingen en hun ouders kunnen zich aanmelden voor het ochtend- of middagprogramma. Beide programma’s starten met een inloop. 

Ochtend  Middag Programma
09.30 uur     13.00 uur      inloop op het online platvorm
10.00 uur 13.30 uur  start live online Open Dag
11.00 uur 14.30 uur  start live napraten
11.30 uur    15.00 uur einde middagprogramma

Kies je eigen onderwerpen
Iedereen wordt welkom geheten door leerlingen en de rector Louise Beernink. Daarna volgt een digitale rondleiding door de school en maken leerlingen een eigen keuze uit het programma. Er wordt informatie aangeboden over het werken in leergebieden, het Technasium, dakpanklassen, vwo+, maatwerk, het leerlingenpanel en nog veel meer. Natuurlijk kunnen er ook live vragen worden gesteld aan docenten en leerlingen

Speciaal voor ouders
Ouders hebben misschien andere vragen dan leerlingen. Daarom is er speciaal voor ouders de derde helft. Leerlingen zijn daar natuurlijk ook welkom. Er kunnen live vragen gesteld worden over bijvoorbeeld het werken zonder cijfers, over het aanmelden bij ons op school en over de ondersteuningsmogelijkheden die het Houtkamp College biedt.
 
Meer informatie en aanmelden Open Dag
 
 

 
Kom naar onze Drive Thru 
 
Om de Open Dag van het Houtkamp College optimaal mee te beleven, hebben leerlingen wat spullen nodig. Die kunnen zij ophalen bij het Houtkamp College op: 25, 26, 27, 28 of 29 januari.

Op die dagen hebben we tussen 12.00 en 16.00 uur een Drive Thru ingericht bij de ingang van onze school. Met het oog op het voorkomen van een coronabesmetting komen leerlingen het liefst alleen of samen met hun ouders. Als zij op de fiets komen, kunnen ze meteen even de buitenkant van onze mooie school zien! 

Het onderwijs op het Houtkamp College: een eerste kennismaking
 
Eén van de kenmerken van het onderwijs op het Houtkamp College is dat er wordt gewerkt vanuit leerdoelen. Wat dat precies inhoudt, leggen we graag in dit artikel uit.

Leren op het Houtkamp College
Het onderwijs op het Houtkamp is opgebouwd vanuit leerdoelen per leergebied of per vak. Voor ouders en leerlingen is op die manier heel duidelijk aan welke doelen er wordt gewerkt in een bepaalde periode. Tijdens periode één stond bijvoorbeeld het leerdoel ‘Ik kan een stompe en scherpe hoek herkennen’ bij wiskunde op de planning. En bij Communicatie het leerdoel ‘Ik kan mezelf voorstellen in het Engels, Duits en Frans’.

Leerling wordt eigenaar van het leerproces
Voor leerlingen is het werken vanuit leerdoelen fijn. Bij aanvang van een lesperiode krijgen zij per vak of leergebied een leerdoelenkaart. Daarop staat precies vermeld aan welke leerdoelen zij de komende periode gaan werken. Als een leerling een leerdoel heeft behaald, wordt het afgevinkt op de kaart. De leerling kan zo aan de hand van zijn afgevinkte leerdoelen een inschatting maken hoe ver hij in zijn leerproces is. Doordat leerlingen zelf hun leerdoelenkaart bijhouden, worden ze eigenaar van hun leerproces. Dit zorgt voor zelfstandigheid en motivatie.

Ouders hebben inzicht in het onderwijsprogramma
De leerdoelen vormen de rode draad van het onderwijsprogramma op het Houtkamp College. Ook voor ouders is  het werken vanuit leerdoelen prettig. Zij krijgen inzicht in het onderwijsprogramma en dat vergemakkelijkt het volgen van de ontwikkelingen van zoon/dochter. Door de concreet geformuleerde leerdoelen is het voor ouders ook eenvoudiger om het eigen kind in het leerproces te ondersteunen. Tijdens de periodieke ontwikkelgesprekken tussen leerling, coach en ouder legt een leerling aan de hand van behaalde en niet-behaalde leerdoelen hoe het met hem/haar gaat, wat gaat er goed en wat nog extra aandacht nodig heeft in de komende periode.

Maatwerk
Door het werken vanuit leerdoelen weten leerlingen op het Houtkamp College precies wat ze moeten leren. Dit maakt dat ze hun aandacht tijdens het leren op de juiste lesstof kunnen richten. Aan de hand van bijgewerkte leerdoelenkaart kan een leerling zien welke leerdoelen nog extra aandacht nodig hebben. De mogelijkheid bestaat dan om in de volgende leerperiode maatwerktijd voor die leerdoelen van een leergebied of vak in te zetten. Het kan ook zijn dat een leerling ziet dat hij de leerdoelen wel heel gemakkelijk haalt. Dan ligt het voor de hand om te gaan werken aan de leerdoelen van een niveau hoger. Zo wordt het maximale uit een leerling gehaald. Dat is ook een voordeel van het werken met leerdoelen!

In de nieuwsbrief van VO Content worden twee Houtkampmedewerkers geïnterviewd over werken vanuit leerdoelen. Als u nog meer wilt weten over leerdoeldenken, klik dan hier.
 
Bekijk hier onze leergebieden
Leerlingen aan het woord
 
In onze nieuwsbrieven vertellen leerlingen hoe zij het onderwijs op het Houtkamp College ervaren. Hieronder vertelt de ondernemende Julian Ruys uit M1B waarom hij zo blij is met maatwerktijd en vertelt Kiki den Heijer uit V1B hoe zij grip houdt op haar eigen leren.
Tijd voor eigen ideeën en wensen!
 
"Naast onze lessen in leergebieden, kunnen we in de Maatwerktijd-uren kiezen voor verdieping, verbreding of verbetering. Je kunt extra uitleg krijgen voor die vakken die je lastig vindt of juist verdieping voor die vakken die je heel goed liggen. Ook kun je iets extra’s kiezen. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor Fotografie en Jouw Idee BV. Ik wilde namelijk leren om goede foto’s te maken en ik heb nu een eigen bedrijfje opgezet in websites bouwen."

Leerdoelkaarten geven overzicht!
 
"Bij alle vakken en leergebieden werken we met leerdoelkaarten. Ik ben daar blij mee. Ik vind het overzichtelijk. Ook moet ik goed nadenken: wat kan ik al of wat moet ik juist nog extra oefenen?

Met mijn coach bespreek ik elke periode hoe ik ervoor sta aan de hand van de afgevinkte leerdoelen."

Kalender
 
30 januari 2021 Online Open Dag
1 t/m 5 februari 2021 TOPPER-week
3 februari 2021 Roostervrije dag  
10 februari 2021 Panelgesprek ouders/verzorgers (10.00-11.30 uur)
15 t/m 19 februari 2021 Voorjaarsvakantie
 
  Houtkamp College
Ruimzichtlaan 155
7001 KD Doetinchem

Stuur een e-mail
 
  Volg het
Houtkamp College:

  
U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van het Houtkamp College.
Het opgegeven e-mailadres is:

Afmelden | Gegevens wijzigen
© 2021, Houtkamp College. Alle rechten voorbehouden.