‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Het bruist weer aan alle kanten!
 
Wat is het weer gezellig op het Houtkamp College! Het leerlingenaantal en het aantal medewerkers op onze school zijn, in vergelijking met vorig jaar, meer dan verdubbeld en er zijn geen beperkende corona-maatregelen meer op dit moment. Dat zorgt voor een goed gevuld gebouw met (onderwijs)activiteiten en levendigheid.
 
We hopen van harte dat we dit jaar een gewoon schooljaar kunnen hebben. Een schooljaar waarin we ons onderwijs kunnen geven zoals we willen, een jaar waarin we projecten, excursies, groepsactiviteiten en schoolfeesten kunnen inplannen. Ook een jaar waarin we voluit Houtkamp kunnen zijn en onze leerlingen ten volle kunnen ervaren dat we een ondernemende maatwerkschool zijn.

Er is een groep tweedeklassers in de Maatwerktijd-Keuze-uren voorbereidingen aan het treffen voor een aantal van die activiteiten, we zijn benieuwd! Daarnaast is er een groep tweedeklassers gestart met het vormgeven van eigen leerroutes (stage lopen/leren presenteren/leren programmeren enz.). Het Technasium- en Bèta Challengeroute zijn weer opgestart; in verbinding met de bedrijven en organisaties om ons heen werken de leerlingen daar aan levensechte opdrachten. En binnen de leergebieden brengen de docenten zoveel mogelijk verbanden aan tussen ‘elkaars’ vakken en natuurlijk ook met de buitenwereld. De docenten van Nederlands en wiskunde zoeken die samenwerking natuurlijk ook. We zijn weer op dreef.
 
Ik wens ons allemaal een bruisend en actief schooljaar toe!
 
Hartelijke groet,
 
Louise
 
Een paar vragen
 
Tijdens de ouderavonden in september kwam een aantal vragen wat vaker voorbij. Mocht u meer willen weten over de volgende onderwerpen, dan kunt u doorklikken:
  • Inzet NPO-gelden
  • Tevredenheidsonderzoeken leerlingen en ouders
  • Doorstroom na leerjaar 2
  • Methode Wereld
  • Frans in klas 2
 
Lees verder
Maatwerktijdmarkt voor leerjaar 1
 
Eind oktober kunnen leerlingen van leerjaar 1 voor het eerst een keuze gaan maken uit de maatwerktijdkeuze-uren (MWTK-uren). Deze keuze geldt voor lesperiode 2 die start op 15 november. Er is een uitgebreid en gevarieerd aanbod. Omdat het voor de leerlingen van leerjaar 1 een nieuwe ervaring is, organiseren we een keuzemarkt waar u als ouder ook van harte welkom bent.

De keuzemarkt vindt plaats op dinsdag 26 oktober tussen 14:00 uur - 15:30 uur. De professionals die de keuze-uren gaan geven, informeren de leerlingen over de inhoud van hun lessen. Zo kunnen de leerlingen samen met hun ouders een afgewogen keuze maken. U ontvangt nog een aparte uitnodiging voor deze bijeenkomst.

Alle informatie over het MWTK-aanbod is ook te vinden in een digitaal document dat alle leerlingen en hun ouders (dus ook van leerjaar 2) rond 26 oktober ontvangen.
Nieuwe brugklassers! 
 
Hoe hebben de leerlingen de eerste weken op het Houtkamp College ervaren? Hun bevindingen leest u hieronder.

Robin‘De klaslokalen weet ik goed te vinden en zijn duidelijk aangegeven. De lokalen zijn super goed ingericht, er is een fijne sfeer in de school, omdat er bijvoorbeeld planten zijn in de school. Lokaal 110 is echt heel erg tof! Je kunt hier op verschillende plekken werken, je kunt boven en beneden zitten, je kunt op verschillende stoelen. Bij de uitleg moet je even beneden zitten en daarna mag je zelf een plekje kiezen. De docenten zijn tot nu toe ook heel erg fijn!’

Judith‘Ik vind het prettig dat de roosters niet al te ingewikkeld zijn, je weet ’s ochtends al heel goed waar je aan toe bent die dag.’

Ellis: ‘Op het Houtkamp is erg weinig huiswerk, hierdoor heb je tijd voor andere dingen. Je maakt heel veel werk al in de les.’

Elise: ‘Je leert interessante dingen op school, de docenten geven op een fijne manier les. De manier waarop de lesstof gebracht. Er is niet heel veel instructie, je mag hier zelf voor kiezen en je kunt lekker doorwerken.’

Elsa: ‘Muziek is het leukste vak! Op de piano leren we daar Blinding Lights van The Weeknd.’
 
Prisma-uren
 
Voor leerlingen die wel eens horen dat zij meer zouden kunnen dan ze laten zien en die zich soms vervelen tijdens de les, of voor leerlingen die het misschien lastig vinden zelf aan het werk te gaan, terwijl ze dat misschien bést zouden kunnen. Voor díe leerlingen starten in periode 2 de Prisma-uren; verrijkingsuren voor mavo-, havo- en vwo-leerlingen uit klas 1 en 2.

Wat leer je tijdens Prisma-uren?
Met de Prisma-uren bieden wij maatwerk aan leerlingen die om verrijking vragen. De leerlingen leren inzicht te krijgen in hun eigen manier van denken en leren. Ze leren verschillende manieren van samenwerken en zetten bij deze samenwerkingsopdrachten ook verschillende manieren van leren in; analytisch denken, creatief denken en praktisch denken. Zo bedenken ze bijvoorbeeld een model voor een boot, die zoveel mogelijk knikkers drijvend kan houden. Of ze maken een emmer van ducttape die aan een kabelbaan over een ‘ravijn’ moet kunnen, met 2 kilo zand er in.

Wanneer kun je de Prisma-uren volgen?
De Prisma-uren starten in periode 2. Eén keer per week volgen de leerlingen twee Prisma-uren (een blokuur) die plaatsvinden tijdens de ‘gewone’ lesuren volgens het rooster. Dat betekent dat zij dus twee lessen per week vervangen door de Prisma-uren.  

Meer weten?
Op dinsdag 26 oktober om 15.30 uur is er (aansluitend op de MWT-Keuze Markt voor leerjaar 1) een informatiebijeenkomst voor ouders en leerlingen over de Prisma-uren. Vragen kunnen ook gemaild worden naar: maurice.veltmaat@achterhoekvo.nl. Omdat we een pilot draaien, is er een beperkt aantal plaatsen.
 
Doorontwikkeling leerjaar 3 en 4
 
Op dit moment bieden we onderwijs aan leerlingen van klas  1 en 2. Komend schooljaar komt daar leerjaar 3 bij. Voor dat derde leerjaar en hoger zijn we nu het onderwijs aan het ontwikkelen.

Dit gebeurt door een zogenaamde doorontwikkelgroep: een groep van 25 collega’s uit het Houtkamp College, Ludger College, Rietveld Lyceum en Ulenhofcollege die de opdracht heeft om het onderwijs van klas 3 tot en met 6 in de steigers te zetten. Er wordt doorontwikkeld vanuit de drie onderwijskundige pijlers van onze school:
persoonlijk leren, samenwerkend leren en ondernemend leren. We houden u in de loop van het jaar op de hoogte van de vorderingen van deze ontwikkelgroep.
Corona Gezondheidsmonitor Jeugd
 
De coronapandemie heeft een grote invloed (gehad) op de mentale gezondheid van jongeren. Om hen op de juiste manier te kunnen ondersteunen, is het belangrijk te weten hoe het met hen gaat. Daarom voeren alle GGD’en in Nederland in het najaar van 2021 de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd uit. 
 
Lees verder
Nieuwe docenten!
 
Laureen, docent Communicatie en coach M1b: “Mijn start hier op school heb ik als heel positief ervaren. Iedereen is erg behulpzaam en positief ingesteld, de sfeer is erg goed. Het op maat werken en lesgeven bevalt me heel erg goed, het is mooi om te zien hoe leerlingen hier al zo zelfstandig mee omgaan.”

Arthur
, docent Sport en coach V1a: “Het Houtkamp voelt voor mij vanaf dag 1 heel erg goed. De prachtige locatie, het mooie gebouw en het feit dat ik graag met leerlingen werk in de onderbouw. En misschien nog wel het belangrijkste; ik heb het gevoel dat ik volledig mezelf kan zijn in contact met mijn directe (sport)collega's!”

Elja, docent Wereld en coach M1a: “Al vanaf het begin via de adviesraad heb ik mogen meedenken en bouwen aan het Houtkamp. En nu ik ook daadwerkelijk rondloop en werk in ons mooie gebouw voelt het als een warm bad. De fijne contacten met de collega’s en het enthousiasme van de leerlingen zorgen ervoor dat ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga.”

        
Kalender
 
18 t/m 22 oktober 2021 Herfstvakantie
26 oktober 2021 Maatwerktijdkeuzemarkt voor leerjaar 1
8, 10, 11, 12 november 2021 TOPPER-week 
8 november 2021 Schoolfeest leerjaar 1 en 2
9 november 2021 Roostervrije dag voor leerlingen
 
  Houtkamp College
Ruimzichtlaan 155
7001 KD Doetinchem

Stuur een e-mail
 
  Volg het
Houtkamp College:

  
U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van het Houtkamp College.
Het opgegeven e-mailadres is:

Afmelden | Gegevens wijzigen
© 2021, Houtkamp College. Alle rechten voorbehouden.