Informatie voor leerlingen en ouders/ verzorgers Panora Lyceum
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Vorige nieuwsbrieven terugzien? klik hier voor het archief
Schooljaar 2023-2024
 
In deze eerste nieuwsbrief van dit schooljaar vertellen we u graag wat meer over de verschillende organisatorische en onderwijskundige zaken. Tijdens de ouderavond zal de mentor u persoonlijk het e.e.a. vertellen over dit schooljaar.

In deze nieuwsbrief leest u over de volgende onderwerpen:
  • Voorwoord van Paddy Harbers
  • De schoolleiding
  • De ouderavonden
  • Het rooster
  • Lestijden 2023/2024
  • Werelddagen
  • De locaties Holterweg en Bizetlaan
  • Panora-uren
  • Medezeggenschap
  • De Onderwijsgids
  • Beroepenmarkt
  • TTO
  • Regels rondom telefoons
Nieuwsgierig en samen!
 
Het schooljaar 2023 – 2024 is begonnen. Ik hoop dat jullie een goede zomer hebben gehad en met energie starten in het nieuwe schooljaar.

We hebben deze zomer erg ons best gedaan om de vacatures in een krappe arbeidsmarkt in te vullen. We zijn blij dat dit gelukt is. Panora is voor veel onderwijsgevenden een aantrekkelijke school. We heten niet alleen de eerstejaars leerlingen, maar natuurlijk ook onze nieuwe medewerkers hartelijk welkom!

Ook heeft deze zomer het Ulenhof College het gebouw aan de Bizetlaan verlaten. Dit betekent dat er nu een aantal werkzaamheden plaatsvinden om ook het andere gedeelte van het gebouw meer "Panora” te maken met onder andere een “Maaklab” waar praktische vakken in de bovenbouw, denk aan Natuur, Leven en Technologie (NLT) en Multimedia en Vormgeving, worden gegeven. Er wordt hard gewerkt en er worden flinke stappen gezet.

Dit schooljaar doet de eerste groep Panora-leerlingen examen. Weer een nieuwe fase voor onze school. 

Ik wens ons allen een jaar van nieuwsgierigheid en samen toe. Laten we nieuwsgierig zijn naar elkaar, elkaar bevragen en ons oordeel uitstellen. Ik hoop dat we verschillen tussen mensen leren gebruiken als kennisbron en oordelen uitstellen. ‘Eerst samen, voordat je woorden gaat gebruiken, eerst samen, voordat je plannen gaat maken, eerst samen voordat we iets vinden.’

Ik wens iedereen een goed schooljaar toe!

Paddy Harbers, rector
 
 
De schoolleiding
 
We starten dit schooljaar met het vierde leerjaar en zijn inmiddels gegroeid naar ongeveer 1600 leerlingen. Ook onze organisatie groeit mee. De schoolleiding bestaat dit schooljaar uit:
  • Paddy Harbers, rector
  • Jorike Greven , onderwijskundig leider mavo 1 en 2
  • Berthe Lies Dijkstra, onderwijskundig leider mavo 3 en 4
  • Larissa Lurvink, onderwijskundig leider havo 1 en 2
  • Purdey Jansen, onderwijskundig leider havo 3 en 4
  • Stofke Striekwold, onderwijskundig leider atheneum/ gymnasium 1 en 2
  • Ellis Stevens, onderwijskundig leider atheneum/ gymnasium 3 en 4
  • Leon Hurkmans, hoofd organisatie
  • Thijs Breeuwer, hoofd bedrijfsvoering

Op onze website stellen zij zich aan u voor.
 
Lees verder
Ouderavonden
 
Aan het begin van het schooljaar ontmoeten wij graag de leerlingen met hun ouders of verzorgers op de ouderavond. Tijdens de ouderavond zullen wij meer informatie geven over het schooljaar en is er de gelegenheid kennis te maken met de mentor en de schoolleiding en natuurlijk is er ook de mogelijkheid om even rond te kijken in het gebouw. 

We kijken er naar uit om jullie te mogen ontvangen!

De ouderavond leerjaar 1 staat gepland op dinsdag 19 september (Holterweg)
De ouderavond leerjaar 2 staat gepland op dinsdag 26 september (Holterweg)
De ouderavond leerjaar 3 staat gepland op dinsdag 19 september (Bizetlaan)
De ouderavond leerjaar 4* staat gepland op dinsdag 26 september (Bizetlaan)

U ontvangt binnenkort de uitnodiging.

*De ouderavonden van de mentorgroepen van de heer van Noort en mevrouw Hiddink zijn op dinsdag 19 september.
Rooster
 
Onze roostermakers zijn in de zomerperiode erg druk geweest om het rooster voor de eerste periode van dit schooljaar te maken. De afgelopen dagen is er nog hard gewerkt om het rooster verder af te maken. Het lesrooster van periode 1 is op donderdag 24 augustus gepubliceerd. Dit rooster zal de eerste twee weken van het schooljaar, van maandag 28 augustus t/m 8 september, gehanteerd worden. In de tussentijd zal het rooster geoptimaliseerd worden en vanaf maandag 11 september zal de nieuwe versie van het rooster voor periode 1 van start gaan. De publicatie van deze nieuwe versie zal op donderdag 7 september aan het einde van de dag plaatsvinden. 

Goed om te weten en vooral handig voor de leerlingen die ’s morgens al vroeg van huis vertrekken: Het rooster wordt in Zermelo gemaakt en gepubliceerd en vervolgens geüpload in Magister. (Dag)wijzigingen in het rooster zijn daarom vaak eerder zichtbaar in Zermelo dan in Magister!
Lestijden

1e uur 09.00  - 09.40
2e uur 09.40 - 10.20
Pauze
10.20 - 10.40

3e uur 10.40 - 11.20
4e uur 11.20 - 12.00
5e uur 12.00 - 12.40
Pauze
12.40 - 13.10

6e uur 13.10 - 13.50
7e uur 13.50 - 14.30
8e uur 14.30 - 15.10
Pauze
15.10 - 15.25

9e uur* 15.25 - 16.05
10e uur** 16.05 - 16.45

* Alleen voor klas 2 en hoger
** Alleen voor klas 3 en hoger 
Werelddagen
 
Het Panora Lyceum is een Unesco-school. Daarom organiseren wij in elk leerjaar Werelddagen. Tijdens onze werelddagen besteden we veel aandacht aan thema's als vrede en mensenrechten, leren óver en met andere culturen, wereldburgerschap en duurzaamheid. Tijdens de werelddagen zijn er geen reguliere lessen en staat de school in het teken van Unesco. Leerlingen gaan aan de slag met verschillende taken, krijgen leerzame workshops en brengen bezoeken aan theaters en musea. Voorafgaand aan de Werelddagen wordt u geïnformeerd over de inhoud en de planning. De eerste Werelddagen staan gepland op 2 en 3 november a.s.
De gebouwen aan de Holterweg en de Bizetlaan
 
Hoewel de gebouwen er van buiten heel anders uit zien, willen we graag dat onze leerlingen zich op beide locaties thuis voelen. Daarom komen op beide locaties de kleuren en inrichting overeen en op beide locaties is er een Pitstopbalie, een Panora café en een Pitstoplokaal.

In principe hebben de 1e en 2e klassen les op de locatie Holterweg en vanaf leerjaar 3 hebben de leerlingen les op de Bizetlaan. Dit jaar zullen de tweedejaarsleerlingen ook een dag per week les hebben aan de Bizetlaan, om daar o.a. gebruik te kunnen maken van de mediatheek en sportzalen.
Panora-uren
 
Tijdens het Panora-uur krijgen onze leerlingen de kans zich te ontwikkelen op een manier die optimaal aansluit bij hun leerbehoefte. De ene leerling heeft behoefte aan wat meer uitleg en oefening bij wiskunde, Engels of Nederlands. De andere leerling wil zich graag verbreden en heeft behoefte aan onderwerpen die in de reguliere vakken niet aan bod komen. Weer een andere leerling wil graag zijn/haar talenten verder ontplooien binnen een vakgebied waar hij/zij al heel goed in is en zoekt dus de verdieping. Het Panora-uur geeft ruimte aan al die verschillende behoeften.
 
Lees verder
Medezeggenschap
 
Elke school binnen Achterhoek VO heeft een eigen medezeggenschapsraad (MR). De medezeggenschapsraad bestaat op het Panora Lyceum uit zes personeelsleden (onderwijzend en ondersteunend personeel), drie ouders en drie leerlingen en heeft een aantal wettelijke taken. Bij belangrijke onderwerpen, zoals het aanpassen van onderwijskundige doelen van onze school, heeft de rector instemming nodig van de MR. Bij andere onderwerpen, zoals het aangaan van intensieve samenwerking met een andere school, heeft de MR adviesrecht. In de volgende nieuwsbrieven zullen onze leden zich aan u voorstellen.
Onderwijsgids
 
Alle leerlingen ontvangen binnenkort de Onderwijsgids. In deze Onderwijsgids staat in beknopte weergave het onderwijsprogramma van het Panora Lyceum voor de leerjaren 1 t/m 4 voor het schooljaar 2023/2024.

De Onderwijsgids is binnenkort ook terug te vinden op onze website.
Beroepenmarkt leerjaar 4
 
Onze leerlingen in mavo 4 gaan zich dit jaar oriënteren op een vervolgstudie. Om ze daarbij te helpen, organiseert het Panora Lyceum op vrijdagmiddag 6 oktober 2023 een beroepenmarkt. Tijdens deze beroepenmarkt kunnen onze leerlingen kennismaken met allerlei verschillende beroepen. Heeft u een beroep dat aansluit bij een MBO opleiding en  vindt u het leuk onze leerlingen tijdens een ‘speeddate’ op de informatiemarkt iets te vertellen over uw werk? Meld u dan voor 15 september aan via onderstaande link.
 
aanmelden
Tweetalig onderwijs (TTO)
 
Op het Panora Lyceum kunnen alle leerlingen kiezen voor tweetalig onderwijs (TTO). In leerjaar 1 zijn de leerlingen deze week o.a. gestart met een introductieprogramma rondom het tweetalig onderwijs. Altijd even spannend en soms onwennig om in een nieuwe klas Engels met elkaar en de vakexperts te spreken. Het aanbod tweetalig onderwijs is in leerjaar 2 gelijk aan leerjaar 1. Het TTO-aanbod in leerjaar 3 is ten opzichte van leerjaar 1 en 2 anders. Er is een verschil tussen havo en atheneum/ gymnasium. 
 
Lees verder
Afspraken rondom het gebruik van telefoon in de klas
 
In de klas zijn mobieltjes en bijvoorbeeld ook tablets of smartwatches vanaf 1 januari volgend jaar niet meer toegestaan omdat ze afleiden en ervoor zorgen dat leerlingen slechter presteren. Alleen als de mobieltjes noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les mogen ze worden gebruikt, Dat heeft minister Robbert Dijkgraaf (OCW) afgesproken met de VO-raad, SPV, Pro-raad, AOb, CNV-onderwijs, FvOV, Ouders en Onderwijs en LAKS.

Op het Panora Lyceum houden wij ons aan deze afspraak. De telefoons zitten tijdens de les in een kluisje of in de tas, staan uit of op niet-storen en worden alleen gebruikt op aanwijzing van de vakexpert. 

Wij willen de ouders/ verzorgers vragen de leerlingen niet tijdens lestijden te bellen of te berichten. Als er dringende zaken zijn, kan er contact opgenomen worden met de Pitstop balie. 
Agenda
 
vanaf 28-08-2023
Les volgens rooster
04-09-2023 en 05-09-2023
Brugklassurvival leerjaar 1
19-9-2023
Ouderavonden klas 1 en 3
26-9-2023
Ouderavonden klas 2 en 4
27-09-2023
TTO klas 4: Romeo en Juliette
06-10-2023
mavo 4: Beroepenmarkt
12-10-2023
Leerjaar 3: Graafschap on tour
13-10-2023
Atheneum/gymnasium 4: Radboud Try outs 
16-10-2023 t/m 20-10-2023
HERFSTVAKANTIE
Panora Lyceum
Holterweg 121
7001 EK Doetinchem
Stuur een e-mail
Volg ons op
     
U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van het Panora Lyceum.
Het opgegeven e-mailadres is:
Afmelden | Gegevens wijzigen
© 2023, Panora Lyceum. Alle rechten voorbehouden.