Informatie voor leerlingen en ouders/ verzorgers Panora Lyceum
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Vorige nieuwsbrieven terugzien? klik hier voor het archief
De opstart!
 
Met grote verwondering en bewondering kijk ik naar de nieuwe eerstejaars. De stap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs vraagt om een behoorlijke aanpassing. Dit is ook de reden dat het eerste thema op het Panora Lyceum “Aanpassen” is. Er is veel aandacht voor introductie en tijd om te wennen. We genieten van het enthousiasme en de vrolijkheid van onze nieuwe leerlingen. Alles is nieuw!

We zijn hard aan het werk. De vakantie lijkt vergeten en leerlingen lopen rond alsof ze niet weg geweest zijn. Er wordt hard gewerkt aan onder andere de verdere inrichting van de Bizetlaan, aan een beter lesrooster en we zijn gestart met een examenprogramma voor mavo 4 en een bovenbouwprogramma voor havo, atheneum en gymnasium. Een hele klus! Met hart en ziel proberen we veel mogelijk te maken en werken we er aan om, met name in de onderwijsorganisatie, verbeteringen door te voeren. We doen ons uiterste best.

In deze nieuwsbrief informeren wij jullie over actuele zaken.

Met vriendelijke groet,

Paddy Harbers, rector
 
 
Thema's periode 1
In deze eerste periode staan de thema's 'Aanpassen' (klas 1), 'Geloven' (klas 2) en 'Maatschappij/ Natuur' (klas 3) centraal. Klik hieronder voor meer informatie over de thema's en de bijbehorende opdrachten.
In leerjaar 4 gaan de mavoleerlingen een andere weg dan de leerlingen van havo, atheneum en gymnasium. Voor de leerlingen van havo, atheneum en gymnasium hebben we binnen de grenzen die het examenprogramma biedt een programma ontwikkeld dat recht doet aan ons onderwijs en tegelijkertijd voorbereid op het examen. We zetten hierbij in op het verbinden van de verschillende vakken. Dit kan op inhoud, maar ook op vaardigheden. 
 
Klas 1
 
 
Klas 2
 
 
Klas 3
 
 
Brugklassurvival
 
Maandag 4 en dinsdag 5 september hebben de 1e-jaars leerlingen genoten van de theatervoorstelling ‘Brugklassurvival’. Met humor en zonder belerend te zijn werd er gewezen op alles wat nieuw is op de middelbare school. Voor veel leerlingen is de overstap naar de brugklas een spannende gebeurtenis en je wilt natuurlijk graag dat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen. Met deze schoolvoorstelling maakten de twee acteurs met humor, tips en trucs op een luchtige manier wegwijs op de middelbare school en sluit het perfect aan binnen het thema ‘Aanpassen’!
 
zie foto
Rooster
 
Gisteren is het rooster voor de komende weken gepubliceerd. Zoals in de vorige nieuwsbrief aangegeven, hebben wij een aantal zaken in gang gezet om tot een beter rooster te komen. Dit is gelukt. Voor heel veel leerlingen hebben we een beter rooster kunnen maken. Belangrijkste wijzigingen zijn het terug brengen van de tweede klassen naar de Holterweg en het wisselen van klassen en vakexperts. Hieronder zullen we beide wijzigingen toelichten.  

Vanaf a.s. maandag zullen wij alle leerlingen uit leerjaar 2 weer van lessen aan de Holterweg voorzien. Dit maken we mogelijk door een aantal aanpassingen in het gebouw. Wij zullen twee lokalen in het souterrain creëren. Daarnaast zal het Pitstoplokaal ook als lesruimte worden ingezet. Op dit moment stellen we alles in werking om deze lokalen in orde te maken. Dit zal maandag nog niet helemaal gereed zijn, maar de verwachting is dat dit in de komende twee weken gerealiseerd is.  De Pitstopondersteuning zal een andere plek binnen de school krijgen. Binnen de school zal dit worden aangegeven en ook zullen de mentoren dit met de leerlingen delen wanneer de Pitstopondersteuning volledig verhuisd is. De werkwijze en de positionering van de Pitstop binnen het Panora Lyceum blijft verder ongewijzigd. Doordat het souterrain aangepast wordt, leidt dit tot een wijziging in pauzeplekken. We zullen elders pauzeplekken creëren.

Daarnaast hebben wij, om het aantal pendels van vakexperts te beperken, ook een aantal wissels moeten doorvoeren. Dit kan voor uw kind betekenen dat hij/zij voor een vak of opdracht vanaf a.s. maandag van een andere vakexpert les zal krijgen dan waarmee zij het schooljaar gestart zijn. De vakexperts dragen onderling zorg voor een goede overdracht.

Wat de concrete veranderingen inhouden per leerjaar leest u door te klikken op onderstaande buttons.
 
Klas 1
 
 
Klas 2
 
 
Klas 3
 
 
Klas 4
 
 
Sportactiviteiten
 
Binnenkort zijn er weer een drietal sportactiviteiten waar de leerlingen aan mee kunnen doen:

Softbaltoernooi (klas 3 en hoger) - Donderdag 14 september 14:30 uur
Schrijf je in met een team en ga de strijd aan met leerlingen- en docententeams van andere Doetinchemse scholen. 

Run-Bike-Run - Woensdag 27 september 14:30 uur, Stroombroek
Dit evenement vindt plaats rondom Stroombroek. Je rent en fietst individueel  of in een team en probeert de snelste tijd in jouw leeftijdscategorie neer te zetten. 

Cross country - Donderdag 2 november 14:30 uur, ARGO)
Bij deze duurloopactiviteit ren je 3000 meter en probeer je de snelste tijd neer te zetten in jouw leeftijdscategorie. Pak jij de titel voor het Panora dit jaar?

Deze activiteiten worden allemaal georganiseerd door de Doetinchemse schoolsport, een samenwerking tussen de vaksecties BO van alle Doetinchemse VO scholen.

Opgeven voor een of meerdere van deze activiteiten kan bij de vakexpert BO.
Voorstelling Shakespeare Romeo & Juliet (leerjaar 4/CPG)
 
Als onderdeel van het vak Cambridge Global Perspectives (CGP) staat een voorstelling van Shakespeare op de planning. Dit jaar gaan wij kijken naar Romeo & Juliet. Deze activiteit is onderdeel van het lesprogramma en daarmee verplicht. De voorstelling is op woensdagavond 27 september bij Kasteel Huis Bergh en begint om 18:00 uur.
 
Lees verder
Activiteiten loopbaanontwikkeling (LOB)
 
MBO beroepenmarkt mavo 4 - 6 oktober 15.00 uur, Bizetlaan
Onze leerlingen in mavo 4 gaan zich dit jaar oriënteren op een vervolgstudie. Om ze daarbij te helpen, organiseert het Panora Lyceum op vrijdagmiddag 6 oktober 2023 een beroepenmarkt. Tijdens deze beroepenmarkt kunnen onze leerlingen kennismaken met allerlei verschillende beroepen. Heeft u een beroep dat aansluit bij een MBO opleiding en  vindt u het leuk onze leerlingen tijdens een ‘speeddate’ op de informatiemarkt iets te vertellen over uw werk? Meld u dan voor 15 september aan via onderstaande link.

Graafschap College on Tour (mavo 3) - 12 oktober
Op donderdagmiddag 12 oktober 2023 bezoekt het Graafschap College on Tour-team onze school. Tijdens deze tour kunnen onze mavo 3 leerlingen op een leuke en actieve manier voor het eerst kennismaken met het mbo en diverse opleiding van het Graafschap College

Radboud Try Out (atheneum en gymnasium 4) - 13 oktober
Op vrijdag 13 oktober organiseert de Radboud Universiteit Nijmegen een speciale studiekeuzedag voor leerlingen uit atheneum en gymnasium 4. Dit is voor de meeste leerlingen van onze school een eerste kennismaking met een universiteit. Op deze studiekeuzedag krijgen leerlingen tips van studenten om een goede studiekeuze te maken en komen ze te weten wat studeren inhoudt. Daarnaast volgen zij een themacollege dat aansluit bij hun profiel. De dag wordt afgesloten met een rondleiding over de campus.
 
aanmelden beroepenmarkt
GGD-onderzoek naar gezondheid onder leerlingen klas 2 en klas 4
 
Hoe gaat het met de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren? Zijn ze gelukkig? Hebben ze stress? Drinken ze weleens alcohol en doen ze aan sport? En is dit veranderd in de tijd? Dit zijn enkele vraagstukken die worden onderzocht door de GGD’en en het RIVM met de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. Het onderzoek wordt afgenomen op vrijwel alle scholen voor het voortgezet onderwijs in onze regio. 
 
Lees verder
MR: Michiel Galema
 
Omdat het Panora qua leerlingen-aantallen steeds groter wordt, groeit het aantal leden van de Medezeggenschaps-raad (MR) ook. De MR bestaat momenteel uit drie ouders, drie leerlingen en zes personeelsleden. Michiel Galema is dit schooljaar gestart als ouder in de MR. Hierbij stelt hij zich graag aan jullie voor.
 
Lees verder
Wegwerkzaamheden
 
Vanaf maandag 11 september vinden er werkzaamheden plaats aan de J.F. Kennedylaan en de Varsseveldseweg. Beide wegen worden voorzien van nieuw asfalt.
 
Lees verder
Voorlichting over sociale media
 
Op 4 en 5 oktober wordt er aan de eerstejaars leerlingen voorlichting gegeven over sociale media door Voorlichtingenopscholen.nl. Tijdens deze les worden er op een interactieve wijze onderwerpen besproken zoals gevaren op sociale media, challenges, sociale normen, cyberpestgedrag en het doorsturen van beelden.

Voorafgaand aan deze voorlichting, is er een ouderavond op 3 oktober. Hier zullen onderwerpen aan bod komen zoals kennis van sociale media, privacy, voordelen en gevaren. Deze ouderavond zal online plaatsvinden.

De flyer met de link naar de online ouderavond wordt op een later moment verzonden.
Agenda
 
14-09-2023
Softbaltoernooi - klas 3 en hoger (op inschrijving)
19-09-2023
Ouderavond klas 1 en 3
en mentorklassen mevrouw Hiddink, mevrouw Koenders en meneer van Noort
20-09-2023
MR-overleg
26-09-2023
Ouderavond klas 2 en 4
27-09-2023
Run-Bike-Run (op inschrijving)
voorstelling Shakespeare Romeo & Juliet  - leerjaar 4 CGP 
03-10-2023
Online ouderavond social media - leerjaar 1
04-10-2023 en 05-10-2023
 Voorlichting social media - leerjaar 1
06-10-2023
MBO beroepenmarkt - mavo 4
09-10-2023
ROOSTERVRIJE DAG LEERLINGEN
12-10-2023
Graafschap College on Tour - mavo 3
13-10-2023
Radboud Try Out - atheneum en gymnasium 4
16-10-2023 t/m 20-10-2023
HERFSTVAKANTIE 
01-11-2023
Finaledag
02-11-2023
Werelddag
Cross country (op inschrijving)
03-11-2023
Werelddag
06-11-2023
Start periode 2
Panora Lyceum
Holterweg 121
7001 EK Doetinchem
Stuur een e-mail
Volg ons op
     
U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van het Panora Lyceum.
Het opgegeven e-mailadres is:
Afmelden | Gegevens wijzigen
© 2023, Panora Lyceum. Alle rechten voorbehouden.