Informatie voor leerlingen en ouders/ verzorgers Panora Lyceum
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Vorige nieuwsbrieven terugzien? klik hier voor het archief
Nieuwsbrief december 2023
 
In deze nieuwsbrief vertellen we u graag wat meer over de verschillende organisatorische en onderwijskundige zaken. 

In deze nieuwsbrief leest u over de volgende onderwerpen:
  • Voorwoord Paddy Harbers
  • LOS-dagen
  • Goede doelen acties
  • Excursie Luik - mavo leerjaar 4
  • Art Workshop - TTO year 3
  • International Exchange - Uitwisselingsweek - TTO year 3 
  • Buitenschoolse sportactiviteiten - leerjaar 1 en 2
  • Basketbal toernooi - leerjaar 1
  • Finaledag
  • Panora Experience
  • Informatiebijeenkomst profiel- en vakkenpakketkeuze - mavo 3
  • Panora-uren - leerjaar 1 en 2
  • Afspraken rondom het gebruik van telefoon in de klas
  • Agenda
Het woord van het jaar!
 
Het kalenderjaar 2023 loopt op het eind. Tijd voor verschillende terugblikken en voorzichtige eerste wensen voor 2024.

Woordenboekmaker Van Dale heeft ook dit jaar weer woorden genomineerd voor de jaarlijkse verkiezing van het woord van het jaar. Vorig jaar won het woord ‘klimaatklever’. Onder meer 'hittefit', 'vreugdebier' en 'x'en' maken dit jaar kans om met de eer te gaan strijken. De meeste genomineerde woorden komen voort uit maatschappelijke discussie of bijzondere ontwikkelingen in het afgelopen jaar.

Het jaar 2023 was voor iedereen anders. Voor de één misschien een vrolijk en positief jaar, voor de ander misschien een jaar vol tegenslag en verdriet. Terugkijkend op het afgelopen jaar heeft iedereen een ander woord van het jaar. Iets om over na te denken!

Ik wens iedereen een goede decembermaand toe!

Paddy Harbers, rector
 
 
LOS-dagen
 
De LOS-dagen leerjaar 2 en havo, atheneum en gymnasium leerjaar 3 staan gepland in week 51. Ouder(s)/verzorger(s) hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen van de mentor.

Tijdens de LOS-dagen vinden de gesprekken plaats tussen Leerling, Ouders en School (LOS). De leerling bereidt het gesprek (samen met de mentor) voor en leidt zelf het gesprek. Daarin geeft hij of zij aan hoe het gaat. We vinden het belangrijk dat hierbij niet alleen wordt gekeken naar de behaalde cijfers, maar vooral naar het welbevinden van de leerling. 

Tijdens deze weken is de kans aanwezig dat er, meer dan gebruikelijk, sprake is van lesuitval. Dit omdat de lessen van de mentoren, op de momenten dat de LOS-gesprekken plaatsvinden, komen te vervallen.
Goede doelen acties
 
In de laatste week van het kalenderjaar willen we ons als Panora Lyceum graag inzetten voor de wereld en zullen daarom in actie komen voor een goed doel. We vinden het belangrijk dat de leerlingen zich inzetten voor anderen en de maatschappij. Deze actie wordt georganiseerd vanuit het Unesco gedachtegoed en burgerschap. 

Het doel waar we ons als school  voor gaan inzetten is ‘Save the Children’.
 
Lees verder
Excursie Luik - mavo leerjaar 4
 
Woensdag 20 december gaan alle leerlingen mavo leerjaar 4 op excursie richting Luik! Eén groep gaat grotbiken en naar het 'Circuit de Spa–Francorchamps'. De andere groep krijgt een rondleiding door de mijnen, maakt een stadswandeling door Luik en gaat naar het aquarium. De groepen treffen elkaar weer op de kerstmarkt in Luik.
Art Workshop - TTO year 3
 
Third year students at Panora are in the process of discovering the many different subjects that they will have to choose from next school year. They are learning about different specializations and thinking about what they might want to study and do in the future. To help foster further reflection about this theme, our TTO year 3 students will participate in a special art workshop called “Identity, Choices and Aims”.
 
Lees verder
International Exchange - Uitwisselingsweek - TTO leerjaar 3
 
Binnen het programma van het tweetalig onderwijs organiseren wij voor onze leerlingen van klas 3 een uitwisseling met buitenlandse scholieren. Deze uitwisseling staat geheel in het teken van internationalisering en wereldburgerschap en biedt de leerlingen de kans om op jonge leeftijd andere talen en culturen echt te ervaren. De uitwisselingsweek staat gepland voor de week van 22 t/m 26 april 2024. Omdat we in de organisatie van de uitwisselingsweek sterk afhankelijk zijn van onze partnerscholen en hun beschikbaarheid lukt het ons helaas niet om binnen deze week, voor al onze leerlingen, een uitwisseling te organiseren. Daarom hebben we besloten om óók de week van 15 tot 19 april voor de uitwisseling te gebruiken.
 
Lees verder
Buitenschoolse sportactiviteiten- leerjaar 1 en 2
 
Binnenkort starten we met BSS voor leerjaar 1 en 2. BSS is de afkorting voor Buiten Schoolse Sportactiviteiten.  Op een 9e uur wordt er wekelijks gesport aan de Holterweg onder begeleiding van een vakexpert bewegingsonderwijs. Alle leerlingen die het leuk vinden om met een groepje klasgenoten een bepaalde sport te beoefenen zijn van harte welkom! Op het prikbord bij gymzaal 10 aan de Holterweg kondigen wij het aan als we van start gaan met BSS!
Basketbaltoernooi - leerjaar 1
 
Op donderdag 18 en vrijdag 19 januari is er het jaarlijkse Panora basketbaltoernooi. Alle leerlingen uit het eerste jaar nemen deel in klassenteams en strijden om de felbegeerde klassenbokaal. Aan het einde van het toernooi wint de klas met de hoogste score deze bokaal. Prestatieteams van de klassen strijden om een plek in de finale, de zogeheten Doetinchemse kampioenschappen. Deze vinden plaats op woensdag 31 januari.
Finaledag - leerjaar 1 t/m 4
 
Op vrijdag 26 januari vindt de finaledag van periode 2 plaats. We sluiten hiermee de periode af. Alle leerlingen zullen voor zichzelf evalueren en reflecteren. Dit doen ze aan de hand van het portfolio. De leerlingen van leerjaar 1 zullen daarnaast d.m.v. een (pub)quiz nog één keer alle kennis, vaardigheden en nieuwe inzichten laten samenkomen.

Voor de leerlingen van leerjaar 2 wordt de theatervoorstelling: ‘iedereen doet het’ gespeeld. Dit is een grappige en eerlijke voorstelling over seksualiteit. Wegens beperkte gymzaalcapaciteit vindt de voorstelling op twee dagen plaats. Een gedeelte van de klassen van leerjaar 2 krijgt op donderdag 25 januari al de voorstelling te zien. Voor de andere klassen is dit op 26 januari.  

De leerlingen van leerjaar 3 hebben deze periode kennis gemaakt met de profielvakken en de opdrachten van Natuur of Maatschappij. De leerlingen van beide profielen krijgen deze dag diverse gastsprekers op bezoek. Voor het maatschappijprofiel komen veteranen hun verhaal doen. Voor het natuurprofiel komt een oudgediende van de politie.

Leerlingen leerjaar 4 gaan aan de slag met hun portfolio.

Op deze dag hebben de leerlingen een aangepast lesrooster.
Panora Experience
 
Vrijdag 26 en zaterdag 27 januari zijn alle leerlingen uit groep 7 en 8 welkom op de Panora Experience. Tijdens deze Experience kunnen leerlingen kennis maken met onze school en kunnen ze ontdekken wat het Panora hun allemaal te bieden heeft. Leerlingen kunnen verschillende opdrachten en proefjes doen en de vakexperts staan klaar om vragen te beantwoorden. Ook kunnen leerlingen ontdekken wat ze allemaal kunnen doen in de Panora-uren en ze kunnen het onderwijs in thema’s ervaren. En natuurlijk zijn onze eigen leerlingen aanwezig om te vertellen over hun ervaringen en om de leerlingen van groep 7 en 8 rond te leiden. Meer informatie en de mogelijkheid om in te schrijven voor de Experience via de link hieronder.
 
Panora experience
Informatiebijeenkomst profiel- en vakkenpakketkeuze - mavo 3
 
De leerlingen van mavo leerjaar 3 staan dit jaar voor een belangrijke keus, namelijk de profiel- en vakkenpakketkeuze. Na de mavo stromen de meeste leerlingen door naar het mbo. Welke studie je kunt gaan doen, hangt voor een deel af van het gekozen profiel en vakkenpakket. In periode 3 worden de leerlingen voorbereid om deze profiel- en vakkenpakketkeuze te gaan maken.

Ter introductie van deze periode organiseren wij een informatiebijeenkomst. Deze zal plaatsvinden op donderdagavond 25 januari op de Bizetlaan. Tijdens deze informatiebijeenkomst krijgen de leerlingen en hun ouder(s)/ verzorger(s) informatie met betrekking tot de profielkeuze, waarmee de leerlingen het vakkenpakket voor de bovenbouw van de mavo samenstellen. De uitnodiging volgt.
Panora-uren leerjaar 1 en 2
 
Voor leerlingen leerjaar 1 en 2 is er ook deze periode weer een breed aanbod gerealiseerd, waar we heel blij mee zijn! In de Panora-uren Gids staat het aanbod weergegeven en lezen leerlingen hoe zij zich moeten inschrijven en vanaf wanneer dit kan.
 
Lees verder
Afspraken rondom het gebruik van telefoon in de klas
 
In de klas zijn mobieltjes en bijvoorbeeld ook tablets of smartwatches vanaf 1 januari a.s. niet meer toegestaan omdat ze afleiden en ervoor zorgen dat leerlingen slechter presteren. Alleen als de mobieltjes noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les mogen ze worden gebruikt, Dat heeft minister Robbert Dijkgraaf (OCW) afgesproken met de VO-raad, SPV, Pro-raad, AOb, CNV-onderwijs, FvOV, Ouders en Onderwijs en LAKS.

Op het Panora Lyceum houden wij ons aan deze afspraak. De telefoons zitten tijdens de les in een kluisje of in de tas, staan uit of op niet-storen en worden alleen gebruikt op aanwijzing van de vakexpert. 

Wij willen de ouders/ verzorgers vragen de leerlingen niet tijdens lestijden te bellen of te berichten. Als er dringende zaken zijn, kan er contact opgenomen worden met de Pitstop balie. 
Agenda
 
18-12-2023 t/m 21-12-2023
LOS-dagen leerjaar 2 en havo, atheneum en gymnasium 3
20-12-2023
Excursie mavo 4
Goede doelen actie leerjaar 3 en 4
21-12-2023
Goede doelen actie leerjaar 1 en 2
22-12-2023
Alle leerlingen zijn lesvrij na 13.50 uur
25-12-2023 t/m 05-01-2024
Kerstvakantie
08-01-2024
Alle leerlingen zijn lesvrij lesuur 1 t/m 4
09-01-2024
Art workshop - TTO leerlingen leerjaar 3
17-01-2024
Roostervrije dag leerlingen
18-01-2024 t/m 25-01-2024
Meetweek
18-01-2024 en 19-01-2024
Basketbaltoernooi - leerjaar 1
25-01-2024
Informatiebijeenkomst profiel-en vakkenpakketkeuze
26-01-2024
Finaledag
26-01-2024 en 27-01-2024
Panora Experiences - leerlingen groep 7 en 8 basisscholen
29-01-2024
Roostervrije dag leerlingen en medewerkers
30-01-2024
Start periode 3
Panora Lyceum
Holterweg 121
7001 EK Doetinchem
Stuur een e-mail
Volg ons op
     
U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van het Panora Lyceum.
Het opgegeven e-mailadres is:
Afmelden | Gegevens wijzigen
© 2023, Panora Lyceum. Alle rechten voorbehouden.